Alles begint met de basis. Voor een elektronica project is dat het voedingscircuit. Nou ja… eigenlijk begint het met inspiratie om iets te maken… maar goed. Ik vind de voeding een goed startpunt voor dit project.
De voeding baseer ik op een schema dat ik ooit opgepikt heb toen ik een “Arduino op een breadboard” aan het maken was. Dezelfde principes pas ik nu wee toe, echter de basis is anders. Het uiteindelijke project zal een led strip moeten voeden. De led strip die ik heb moet gevoed worden met 12V.
Omdat ik maar één voeding wil gebruiken (12V) wil ik de ESP8266 voeden vanuit het 12V circuit. Volgens de specificaties van Sparkfun kan ik de Thing voeden via de “Vin” poot. Deze is aangesloten op de 5V van de USB poort. Via een 3.3V spanningsregelaar kan hij de controller voeding geven. Het lijkt me dan ook logisch om een 5V spanningsregelaar te gebruiken om de ESP8266 te voeden. Uiteindelijk heb ik dan 3 voedingscircuits:
- 12V van de oorspronkelijk voeding voor de LED strip
- 5V om de controller te voeden
- 3.3V vanuit de controller.
Of ik die laatste ook nodig heb weet ik nog niet.
Op een breadboard ziet dat er als volgt uit:
Is redelijk simpel allemaal. Op de onderste rail staat dus 12V. Op de bovenste rail 5V. Elke rail is voorzien van een 10uF condensator om de spanning af te vlakken.
De aarde rails zijn met elkaar verbonden. Voed je controller nu niet vanaf de 12V rail. Dat heb ik geprobeerd met een Adafruit ESP32… en dat ging niet goed. Dat is ook de reden voor mij om de ESP8266 te gebruiken. Deze is via de Vin te voeden, bij de ESP32 heb ik die mogelijkheid niet gevonden (moet waarschijnlijk eens beter zoeken als ik een nieuwe heb).
De LEDs zijn vooral handig zolang je zit te knoeien met het board, zo zie je direct of er sluiting is. De ESP8266 wordt gevoed vanaf de 5V rail, maar doet uiteraard nog helemaal niets. Dat komt volgende keer als we een derde LED gaan dimmen.